[Przepis] Pizza z niebieskim serem pleśniowym, szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i brzoskwinią1 min read

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia

Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze):

Na ciasto:

  • 300g mąki
  • 170-200g wody
  • 15-20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

 

Na farsz:

  • 1 brzoskwinia
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 100g sera Gorgonzola
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • Kilak liści rukoli

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę i powoli dodając wodę z drożdżami rozrabiamy widelcem. Pod koniec przekładamy na blat obsypany mąką i szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski i dostawiamy  w ciepłe miejsce pod lnianą ściereczką

Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je. Rozdzielamy na połowę i każdą krótko wyrabiamy na okrągłą pizze. Układamy na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na godzinkę.

Następnie układamy na wyrośniętym cieście brzoskwinie pokrojoną w plasterki, pokrojoną na mniejsze części szynkę, rozdrobnioną mozzarellę i ser pleśniowy. Na końcu posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 17-20 minut. Przed podaniem obsypujemy rukolą i delikatnie skropiamy oliwą.

Źródło: kolizjesmakow.blogspot.com