[Przepis] Pizza z patelni w 10 minut!

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • 2 łyżki oleju do smażenia

 

Na wierzch:

  • 1 mała cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • Kawałek pora (4-5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sos pomidorowy
  • Sól, pieprz
  • Ser
  • Szynka

 

Przygotowanie:
1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.

 

2. Cebulkę, czosnek i pora drobno siekamy – solimy i pieprzymy. Podsmażamy. Pomidora kroimy w plastry, ogórka, szynkę i ser w kostkę.

 

3. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (ok. 2 łyżki) i zanim się rozgrzeje, układamy ciasto – możemy zwilżyć dłonie lekko w oleju, by łatwiej było rozprowadzać ciasto. Następnie przez około 4 minuty podsmażamy.

 

4. Gdy spód się zarumieni, przekładamy go na drugą stronę. Wylewamy sos pomidorowy, posypujemy go bazylią. Wykładamy podsmażaną cebulkę z porem i czosnkiem, następnie pomidory, ser, szynka i ogórka. Zmniejszamy ogień – przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 10-15 minutach pizza powinna być gotowa – należy sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.

 

5. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

 

Źródło: www.vegeszamanka.pl

Rekomendowane artykuły