[Przepis] Pizza inna niż wszystkie

 Składniki na rozczyn z drożdży:

  • 25 g świeżych drożdży
  •  1 łyżka miodu lub cukru
  •  2 łyżki mąki
  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na ciasto:

  • rozczyn z drożdży (przygotowany ze składników powyżej)
  • 400 g mąki + do podsypania
  • 50 g ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 100 g kiełbasy
  • 3 pieczarki
  •  1 cebula
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
  • 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

Na wierzch:

  • 10 niedużych plasterków sera żółtego

 

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem lub cukrem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Dolać wodę, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20-30 minut.

Rozczyn z drożdży wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto i dokładnie zagnieść. Gdyby ciasto było bardzo suche, można dodać jeszcze odrobinę wody. Ja do wyrabiania ciasta używam robota kuchennego i mieszadeł w kształcie haków. Na samym końcu uderzam ciastem kilka razy o blat, co podobno uwalnia gluten.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, co zajmuje około 2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na bardzo cienki placek, w trakcie podsypując odrobiną mąki.

Wszystkie składniki na farsz pokroić na małe kawałki, wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym i przyprawić do smaku. Na środku placka  uformować obwarzanek z farszu. Brzegi z ciasta łapać, dociągać kawałek po kawałku do środka obwarzanka i przyklejać do spodu. Od brzegu ciasta do brzegu wypełnionego ciastem środka obwarzanka przekroić je na 10 części, a następnie każdą z nich obrócić o 90 stopni. Zabieg ten spowoduje, że farsz, który dotychczas był poziomo, wyląduje na blasze – aby tego uniknąć, robimy „pożyczkę” z ciasta pod spód farszu tak, aby na nim leżał. Powstają wtedy małe niecki, ładnie widoczne na poniższych zdjęciach.

Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, po tym czasie na każdym kawałku ułożyć żółty ser i piec przez kolejne 10 minut aż ser się roztopi, a ciasto przyrumieni.

Podawać z oliwą czosnkową, paprykową lub ulubionymi sosami.

 

Źródło: gotujzkasia.pl

[huge_it_slider id=”4″]

Rekomendowane artykuły