[Przepis] Avocado toast pizza1 min read

Składniki:

spód

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 250 g ciemnej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

wierzch

  • 3 łyżki bazyliowego pesto
  • 1-2 duże, dojrzałe awokado
  • wędzona papryka
  • sól, pieprz
  • pestki dyni lub słonecznika
  • 2 rzodkiewki

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj do nich dwie łyżki mąki i cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie w środku i wlej w nie wyrośnięte drożdże. Wymieszaj składniki, na koniec dodaj oliwę. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i zacznij je wyrabiać dłońmi. Kiedy stanie się gładkie i elastyczne, ulep z niego kulę i odstaw je na godzinę do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką.

3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części – jedną możesz zamrozić lub zrobić dwie pizze. Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką, po czym przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut. Po tym czasie spód będzie gotowy

4. Na gotowym spodzie rozsmaruj pesto z bazylii. Pokrój awokado w bardzo cienkie plastry i ułóż je jeden przy drugim. 

5. Pizzę posyp papryką wędzoną, solą, pieprzem, pestkami dyni lub słonecznika oraz rzodkiewkami posiekanymi na drobno. Możesz serwować ją tak, jak ulubionego tosta z awokado – z jajkiem i pomidorami koktajlowymi. 

Źródło: elle.pl