[Przepis] Bezglutenowa pizza według Lewandowskich1 min read

Składniki:

  •  Komosa ryżowa (Quinoa) 3 łyżki 42g
  •  Ser mozzarella 1 plaster 25g
  • Len nasiona 0,33 łyżeczki, 1,65g
  •  Proszek do pieczenia 0,25 łyżeczki
  • Olej kokosowy extra virgin 0,5 łyżeczki
  • Pomidory krojone w sosie własnym 0,2 szklanki, 42g
  • Rukola 5 liści, 10g
  • Szynka parmeńska 2 plastry, 30g
  • Sól himalajska 1 szczypta
  • Zioła prowansalskie 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Komosę ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź.
Ser zetrzyj na tarce.
Następnie wymieszaj kaszę z pozostałymi składnikami, oprócz szynki i rukoli.
Blaszkę wyłóż papierem, rozsmaruj cienko masę i uformuj ciasto na kształt pizzy.
Posmaruj pizzę sosem pomidorowym ze zblendowanych pomidorów.
Piecz w piekarniku przez około 10 minut do mocnego zrumienienia.
Podawaj z szynką i rukolą