Składniki:

  • 380 g mąki orkiszowej (250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)
  • 250 g letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki  suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukruna sos:
  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki cukru, sól,
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

dodatkowo:

  • 100g cieniutkiego jak bibułka salami,
  • 4 łyżki starego parmezanu do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Może odrobinę się lepić, ponieważ podczas wałkownia będzie jeszcze podsypywane mąką. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
  • w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Przecier pomidorowy umieścić w ronelku, dodać przyprawy i podgrzewać 5-10 minut, by odparować nadmiar wody
  • ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 porcje. Każdą cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pas posmarować sosem pomidorowym, ułożyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zasupłać tzn. tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut
  • piekarnik rozgrzać do 220`C
  • żółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości. Piec 15 minut w 220`C ( lub w 200`C z termoobiegiem ) do zrumienienia. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem

004

006

 

Źródło: frosch.blogspot.com