[Przepis] Fit pizza na spodzie z brokułów1 min read

Składniki:
  • Spód:
  • 500 brokułów
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego sera mozzarella do zapiekania
  • 6-7 łyżek orkiszowych otrębów
  • spora szczypta oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos ze szpinaku:
  • 200 g szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • Dodatki (według uznania):
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem. Po przestudzeniu połączyć warzywa z otrębami, jajkiem i mozzarellą. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Dokładnie wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą lub olejem. Masę wyłożyć na blachę formując okrągły lub prostokątny placek. Piec w 230 stopniach ok. 20 minut, aż spód będzie zwarty.

Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać umyty i poszatkowany szpinak. Całość smażyć 2-3 minuty, doprawić pieprzem. Dodać ser, energicznie mieszając, aby powstał sos. Przestudzonym smarujemy spód pizzy, można dodać orzeszki.

Pozostałe składniki pokroić i ułożyć na pizzy. Można całość oprószyć parmezanem i doprawić oregano lub bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10 minut. Podawać po kilku minutach od wyciągnięcia z piekarnika, aby ciasto było zwarte.

 

Źródło: kuchnia.wp.pl