[Przepis] Keto pizza Bianca1 min read

Składniki:
  • 100g tartego sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 50g kremowego serka naturalnego typu cream cheese
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sos: 50g śmietany 18%
  • 50g mascarpone
  • sól, pieprz, suszony czosnek
  • Dodatki:
  • cebula
  • pieczarki
  • 30g łososia
  • świeża bazylia
Przygotowanie:

 W większym naczyniu łączymy ser tarty mozzarella, jedno całe jajko, serek śmietankowy naturalny, dodajemy czubatą łyżeczkę żelatyny, tyle samo ziół prowansalskich lub innych jakie lubimy i mieszamy. Wykładamy wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tworzymy koło. Następnie wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 190°C piekarnika, opcja grzania góra-dół na około 15 minut, wierzch powinien delikatnie się zrumienić. 

W tym czasie przygotujemy kremowy sos. Śmietanę łączymy z kremowym serkiem lub z mascarpone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem. Teraz wystarczy tylko wymieszać wszystko, sos będzie gęsty. 

Po wyjęciu z piekarnika podpieczonego spodu, wykładamy na niego sos i rozprowadzamy w miarę równomiernie. Teraz czas na dodatki, plasterki pieczarek, czerwona cebula pocięta w piórka oraz łosoś. U mnie jest on świeży ale można także użyć wędzonego. Teraz wstawiamy ponownie całość do piekarnika na około 10 minut, aż wierzch ładnie się zapiecze. Jeszcze gorącą pizzę posypuję świeżą bazylią. Smacznego:)

Źródło: https://tlustegary.pl/