[Przepis] Sylwestrowa zawijana pizza1 min read

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 100 g żółtego sera

Przygotowanie:

Krok 1
Do kubka wsypać świeże drożdże. Następnie dodać z 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aby ładnie wyrosło.

Krok 2
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła. Nacinamy w równych odstępach (zaczynając centralnie od środka aż do ok. 2-3 cm od brzegu). Boki ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami, nakładamy pokrojone oliwki, pomidory koktajlowe, suszone pomidory i kukurydzę. Posypujemy także startą mozzarellą lub układamy w równych odstępach plasterki żółtego sera.

Krok 3
Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.

Źródło: www.poprostupycha.com.pl