Ladenia – składniki:

  • 2 opakowania drożdży suszonych 14 g
  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
  • 1.5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka oregano i bazylii do ciasta
  • łyżeczka z czubkiem soli
  • 5 łyżek oliwy do ciasta
  • oliwa do posmarowania
  • 6 czerwonych cebul
  • 6 pomidorów
  • suszona bazylia i oregano jako przyprawy
  • gruboziarnista sól morska

Ladenia – wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotować ciasto.

Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Do ciasta dolać wodę, dodać sól, po łyżeczce suszonego oregano i bazylii, oraz 5 łyżek oliwy. Wyrobić. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby ciasto podwoiło objętość.

Ciasto ponownie przerobić i rozwałkować na omączonej stolnicy na placek 1-2 cm grubości. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę.

Wierzch ciasta posmarować oliwą, posypać ziołami.

Cebulę pokroić w piórka, posypać nią ciasto. Na cebulę ułożyć pomidory. Całość oprószyć gruboziarnistą solą i jeszcze raz posypać ziołami. Skropić oliwą.

Ladenię wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni i piec 30 minut na rumiany kolor.

Źródło: www.katarzynarzepecka.pl