Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 300 g mąki pszennej (może być orkiszowa jasna)
  • 160 g wody lub mleka
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 15 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 5 g soli

Wierzch pizzy:

  • 1 gruszka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 60 g sera z niebieską pleśnią
  • kilka orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy. Pozostawiamy na 15 minut.

Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy.

Ciasto wyjmujemy z naczynia i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Wałkujemy w cienki okrąg.

Z gruszki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plastry. Ser pleśniowy kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w cienkie krążki.

Wierzch pizzy skrapiamy oliwą. Spód opruszamy tartą mozzarellą. Układamy gruszkę, cebulę i ser pleśniowy. Na sam wierz dajemy orzechy włoskie.

Piekarnik wraz z płytą na której będzie się piekła pizza nagrzewamy do temp. 230 stopni.

Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę i pieczemy ok 10 minut.

Przed podaniem pizzy skrapiamy ją oliwą i posypujemy rukolą.

Źródło: www.thermoprzepisy.pl