[Przepis] Mini pizze na zabawę sylwestrową1 min read

Składniki:

ok. 30 mini pizza

Ciasto na pizzę

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g letniej wody
  • 50 ml oliwy
  • 1 ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 4 czubate łyżki pomidorowego przecieru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka ziół, u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn
  • garść krewetek
  • 10 plasterków kiełbasy, u mnie z łosia
  • kulki surowego kebabu
  • szczypta curry
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 250 g smażonych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 g żółtego sera
  • rukola

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta na pizzę. Rozpuść drożdże w wodzie i oliwie. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj następnie sól i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj wody jeśli ciasto jest za twarde lub mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm. Wytnij okrągłe placuszki.

W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp utartym serem. Poukładaj pizze na blasze w odstępach. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na same dno i piecz przez około 10 minut. Upieczone pizze posyp oregano i rukolą.

Źródło: www.codojedzenia.pl