[Przepis] Zawijana pizza na imprezowe wieczory3 min read

Składniki:

Rozczyn:

  • 12 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 50 ml mleka lub wody
  • 1 łyżka mąki np. włoskiej typ 00

Ciasto:

  • 380 g mąki np. włoskiej typ 00
  • 150 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 150 g pieczarek
  • szczypta soli
  • 100 g żółtego sera
  • opcjonalnie odrobina sezamu

Przygotowanie:

Do małej miseczki wsypujemy świeże drożdże (12 g, lub 5 g suszonych). Następnie dodajemy 50 ml letniego (nie gorącego!) mleka, cukier (1/3 łyżeczki) i mąkę (1 płaska łyżka). Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.

Dodajemy pozostałe składniki: mąkę (ok. 380 g, ja użyłam mąkę typ 00, ale można zastąpić zwykłą mąką tortową), letnią wodę (150 ml), oliwę z oliwek (4 łyżki), a także sól (1/2 łyżeczki). Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego elastyczne ciasto (przez około 5-7 minut). Przykrywamy ściereczką i odkładamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia.

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno czerwoną cebulę (1/2 szt). Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), mieszamy.
Dodajemy paprykę (1/2 szt) oraz pieczarki (150 g).
Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą (szczypta), a także opcjonalnie pieprzem. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestygnięcia.


Ja robiłam jedną dużą zawijaną pizzę na blaszce o średnicy 38 cm. Jeśli chcesz to możesz podzielić ciasto na dwie części i zrobić po prostu dwie mniejsze pizze.
Na środku rozwałkowanego okręgu przykładamy miseczkę żeby sobie wyznaczyć mniejsze koło.


Nacinamy nożem w równych odstępach zaczynając centralnie od środka aż do kilku cm od brzegu.
Przygotowujemy w miseczkach składniki. Do jednej przekładamy sobie podsmażone warzywa. Do drugiej starty na tarce żółty ser (np. mozzarellę). A do ostatniej sos pomidorowy – można użyć sklepowego przecieru pomidorowego lub domowego sosu (ja podsmażyłam 3 drobno posiekane pomidory z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu).


Najpierw smarujemy brzegi ciasta sosem pomidorowym. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Dodajemy podsmażone warzywa.


Posypujemy startym na tarce serem (najlepiej użyć mozzarellę).

Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta.
Opcjonalnie te wystające “nacięcia ciasta” smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy odrobiną sezamu.

Piec przez około 15 minut w temperaturze 210 stopni.

Źródło: https://poprostupycha.com.pl/