[Przepis] Pizza baba ghanoush – z pastą z bakłażana1 min read

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej specjalnej mąki do pizzy)
  • 1 opakowanie drożdży w proszku (7g)
  • 180 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • baba ghanoush marki Jasmeen
  • garść pomidorków cherry
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 papryki (np. żółta i czerwona)
  • kukurydza w ziarnach lub minikolbach

Wykonanie:

W misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże instant, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aż się spieni i powiększy swoją objętość. Spieniony zaczyn dodaj do pozostałej mąki i wymieszaj. Po dodaniu oliwy z oliwek zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni. Odłóż ciasto do naoliwionej lekko miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uformuj na wybrany przez siebie kształt na blaszce do pieczenia i odstaw jeszcze na chwilę, podczas gdy przygotowywać będziesz dodatki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pomidorki cherry przekrój na pół, cebulę w pióra, a paprykę w paski. Kukurydzę odsącz. Ciasto posmaruj grubą warstwą baba ghanoush i posyp dodatkami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Spód pizzy powinien być lekko przypieczony. Świeżo upieczoną pizzę posyp listkami bazylii i/lub odrobiną parmezanu.

Źródło: www.gazetakrakowska.pl