[Przepis] Pizza bianca

Składniki:

Podkład

  • 1 1/8 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli

Pizza

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, sprasowane lub bardzo drobno posiekane
  • 2 szklanki świeżo startego sera provolone (można zastąpić oscypkiem)
  • 1 mozzarella w kulce, pokrojona lub starta na kawałki
  • ¾ szklanki ser ricotta
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • skórka z cytryny – świeżo starta lub pokrojona w cienkie wstążki
  • ½ łyżeczki suszonej papryki

Przygotowanie:

W dużej misce połącz wodę, drożdże, miód i oliwę z oliwek. Wymieszaj, a następnie odstaw na około 10 minut. Dodaj 2 i pół szklanki mąki, czosnek w proszku, bazylię i sól, mieszaj, aż składniki się połączą, ale ciasto nadal będzie lepkie. Używając rąk, uformuj ciasto w kulkę i obtocz w pozostałej mące. Przetrzyj miskę oliwą z oliwek, a następnie włóż ciasto do środka. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około półtorej godziny.

Po wyrośnięciu ciasta, umieść je z powrotem na posypanej mąką powierzchni. Używając wałka lub rąk, uformuj je w pożądany kształt, i umieścić na blasze do pieczenia lub patelni do pizzy. Połóż ręcznik na cieście i zostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Z wierzchu posmaruj ciasto oliwą z oliwek, równomiernie rozłóż rozdrobniony czosnek. Posyp serem lub oscypkiem, dodaj pokrojoną w plasterki mozzarellę i ser ricotta. Posyp parmezanem. Dodaj skórkę z cytryny i płatki czerwonej papryki.

Piecz przez 20 do 25 minut.

Źródło: ofeminin.pl, howsweeteats.com