[Przepis] Pizza calzone, czyli pizza pieróg1 min read

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 8 g suchych drożdży (lub 16 g świeżych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
    Farsz:
  • 4 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g dowolnej szynki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 100 g czarnych oliwek
    Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • Sos pomidorowy lub czosnkowy

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól, drożdże (jeśli używasz świeżych – zrób najpierw rozczyn) i zamieszaj. Wlej mleko i oliwę. Wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i gładkie. Z ciasta uformuj kulkę, posmaruj odrobiną oliwy i odstaw pod przykryciem na około 1,5 godziny.
2. Następnie ciasto wyrób jeszcze raz i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą część na koła o średnicy około 20 cm.
3. Przygotuj nadzienie do calzone. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż do momentu aż się zeszklą (około 6 minut). Dodaj obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Posyp solą i pieprzem. Po około 5 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i smaż 3 minuty. Farsz przełóż do misi, dodaj pokrojone oliwki oraz oregano i bazylię. Zamieszaj.
4. Rozwałkowane placki nadziej przygotowanym farszem. Na połowę każdej części nakładaj nadzienie, zostawiając około 1 cm od brzegu ciasta. Posyp startym żółtym serem.
5. Brzegi ciasta posmaruj wodą, ciasto zegnij w połowie i uformuj pieroga. Brzegi sklej bardzo dokładnie. Pierogi ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200 stopniach przez około 25 minut. Pierogi powinny dość mocno się zarumienić.
6. Upieczone calzone podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Najlepiej jeść na na gorąco. Smacznego!

Źródło: pyszny-przepis.pl