[Przepis] Pizza gruzińska, czyli Chaczapuri z jajkiem Magdy Gessler1 min read

Składniki ciasta:

  • mąka pszenna 0,5 kg
  • drożdże świeże 10 g
  • woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru) – ok. 0,5 l – ilość zależy od chłonności mąki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypywania
  • masło do okraszenia po upieczeniu 100 g

Składniki farszu:

  • mozarella 200 g
  • bryndza 100 g
  • feta 100 g
  • jajka 5 szt.
  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp. ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  2. Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jednym jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku. Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości ok. 1cm. Na każdym placku kłaść ser, zlepić boki ciasta tak, żeby uzyskać rodzaj łódeczki z serem w środku.
  3. W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Odstawić w ciepło na 15 minut.
  4. Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż chaczapuri  nabiorą złotego koloru (ok. 20 minut), wyjąć wbić jajko do środka i ponownie wstawić do pieca, aż białko jajka się zetnie.
  5. Po wyjęciu z pieca położyć na jajku kawałek masła.

Źródło: polki.pl