[Przepis] Pizza jak z Pizzy Hut1 min read

Składniki na spód pizzy:

  • 1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki

Składniki na sos:

  • 3/4 szklanki pasaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Składniki na wierzch:

  • 2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach
  • dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola)

 

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Ugniatamy przez 10 minut.

2. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Do blaszki wlewamy 1/3 szklanki oleju, dokładnie rozprowadzamy po dnie i bokach. Ostrożnie przekładamy do niej ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.

3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 1,5 h.

4. Gdy ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą i dodatkami (ja na jedną część dałam plastry salami, a na drugą kawałki ananasa i gorgonzolę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 245 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut – aż ser zacznie bulgotać, a krawędź ładnie się zarumieni.

Źródło: kobieceinspiracje.pl