[Przepis] Tęczowa pizza z warzywami

Składniki:

ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3/4 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki pszennej

na wierzch

  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 50 g brokuła
  • 1 pomidor
  • 1/2 puszki kukurydzy

Sposób przygotowania:

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut.

Ciasto ułożyć na blaszce do pieczenia, cienko rozpłaszczyć na kształt długiego prostokąta o wymiarach ok. 36×20 cm,

Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu uformowanego ciasta. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki. Pomidor pokroić w pół plastry.

Przygotowane warzywa ułożyć długimi rzędami kolejno: cebulę, brokuły, kukurydzę, paprykę i pomidor.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C, piec ok. 15-17 minut.

Źródło: gotujmy.pl