Składniki:

na ciasto:

  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • ok. 420 + 20-30 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • olej do posmarowania ciasta

na sos pomidorowy:

  • 1 puszka ok. 300 g pomidorów (pokrojonych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • oliwa

ponadto:

  • 2 średnie cebule czerwona i biała
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 szklanka pokrojonych pieczarek
  • 1 szklanka pokrojonej szynki
  • 2,5 szklanki sera żółtego (u mnie Gouda)
1SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże, cukier, mąkę i wodę wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
W dużej misie umieścić ok. 420-430 g mąki (reszta będzie do podsypywania), sól, wymieszać. Do mąki z solą wlać wyrośnięty zaczyn, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką. Kiedy ciasto wchłonie całą mąkę wyłożyć je na blat i zagniatać, jeśli bardzo się klei podsypywać mąką.
Zagniatamy prze 6-7 min, do chwili kiedy powstanie jednolite, sprężyste ciasto.
Ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia.
2PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO:W garnuszku rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy, podsmażamy na nim krótko czosnek, następnie wlewamy pomidory, mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy. Na koniec wsypujemy bazylię i oregano, mieszamy i na małym ogniu bez przykrycia gotujemy przez 7-8 min.
Odstawiamy do przestygnięcia.
3PRZYGOTOWANIE FARSZU:Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.
Paprykę kroimy w cienkie paski.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Szynkę rwę na kawałki palcami, ale można również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, często mieszamy, następnie dodajemy pieczarki i paprykę, a po kilku minutach szynkę, wszystko mieszamy i smażymy (na średnim ogniu) kilka minut.
Lekko doprawiamy solą. Odstawiamy.
4PRZYGOTOWANIE PIZZY:Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze w misce lekko wyrabiamy, wykładamy na oprószony mąką blat i najlepiej ręką formujemy placek. Przekładamy do przygotowanej formy ( u mnie 36×24 cm, może być nieco większa), wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami wylepiamy formę dokładanie ciastem.
Następnie ciasto smarujemy warstwą sosu pomidorowego, wykładamy farsz, wyrównujemy, można położyć kilka listków świeżej bazylii, posypujemy tartym żółtym serem.
5Pizzę pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 30 min. na ostatnie 5 min wyłączyłam termoobieg.
Wyjmujemy, odstawiamy na 5 min, a następnie kroimy na kawałki.
Podajemy z zieloną sałatą, a dla miłośników ketchupu z ketchupową falką, bardzo w stylu lat ’80-tych 😉
Smacznego 🙂

Źródło: www.kuchniadoroty.pl