[Przepis] Pizza z bazyliową koroną1 min read

Składniki:

Ciasto :

  • 50g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do wysmarowania formy

 

Pesto

  • 1 doniczka bazylii
  • 30g orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml oliwy
  • 100g startego żółtego sera gouda

 

Pozostałe składniki

  • 200g fileta z kurczaka
  • 100g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 120g sera mozzarella
  • 120g żółtego sera gouda
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • oregano

Przygotowanie:

Ciasto Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wlać wodę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 20minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasta uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 36cm wysmarowanej oliwą. Na brzegach uformować zagłębienia do wypełnienia pesto.

Pesto Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą konsystencję. .

Fileta pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na oliwie. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie a papryki pokroić w kostkę.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać sparzonego, pozbawionego skórki i również drobno pokrojonego pomidora. Smażyć razem do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Pizzę wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki fileta, pieczarki, papryki, posypać startym żółtym serem oraz pokruszoną mozzarellą. Uformowane zagłębienia wypełnić pesto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-35 minut.

Źródło: doradcasmaku.pl