[Przepis] Pizza z boczkiem i cebulą: przepis na włoskie danie z polskim akcentem

Składniki

  • 400 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 200 dag tartej mozzarelli lub innego sera
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 150 g boczku pokrojonego w cienkie paski
  • 1 duża cebula pokrojona w pół talarki

Przygotowanie:

  • Mąkę, drożdże, oliwę, cukier, sól i wodę łączymy, zagniatamy, przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 2 części i wałkujemy na grubość pół centymetra.
  • Ciasto smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy plastry boczku i cebuli i posypujemy żółtym serem.
  • Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy ok. 18-20 minut.
  • Po wyjęciu kroimy, polewamy oliwą i podajemy na stół.

Źródło: http://beszamel.se.pl/