[Przepis] Pizza z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym1 min read

Przepis Piotra Kucharskiego z DDTVN

Składniki na ciasto:

  • 220 ml/g wody
  • 5 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 200 g sera pleśniowego
  • 2-3 dojrzałe gruszki
  • 1 czerwona cebula

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa.
  2. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
  3. Następnie podzielić ciasto na trzy części i uformować kule zaciągając jak okrągły bochenek chleba.
  4. Każdy kawałek ciasta dokładnie obtoczyć w mące i rozwałkować na cienki placek.
  5. Rozgrzać piekarnik do 250ºC, jeśli mamy kamień do pizzy rozgrzać go w piekarniku.
  6. Każdy placek ciasta posmarować śmietaną i posypać pokruszonym serem.
  7. Gruszki pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Cebulę pokroić w krążki, które ułożyć na pizzy.
  8. Każdą pizzę piec w gorącym piekarniku przez 8-10 minut.
  9. Pizze pokroić na kawałki i podawać.

Źródło: dziendobry.tvn.pl