[Przepis] Pizza na różowym spodzie

SKŁADNIKI:

  • NA SPÓD DO PIZZY:
  • 150 ML LETNIEJ WODY
  • 8 G DROŻDŻY LIOFILIZOWANYCH
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 1 SZCZYPTA CUKRU
  • 500 G MĄKI
  • 100 ML SOKU Z BURAKÓW
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • NA WIERZCH PIZZY:
  • 300 G BIAŁEGO SOSU CZOSNKOWEGO PIZZA BIANCA LUB ŚMIETANY 18% 
  • 150 G BROKUŁÓW
  • 80 G PESTEK GRANATU
  • 250 G TARTEGO SERA DO PIZZY
  • 20 G KIEŁKÓW FASOLI MUNG (OPCJONALNIE)
  • KILKA LIŚCI SAŁATY LOLLO ROSSO (OPCJONALNIE)
  • KILKA LISTKÓW RUKWI WODNEJ (OPCJONALNIE)

PRZYGOTOWANIE:

Wsyp mąkę do miski robota kuchennego. Dodaj wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Następnie dodaj sok z buraków, sól i olej i dokładnie zagnieć ciasto hakiem do ciasta.Teraz ponownie zagnieść ciasto ręcznie na blacie. Zagniataj do chwili, gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Następnie uformuj z niego kulę. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 35°C) na około 40 minut.W międzyczasie pokrój brokuły i gotuj przez kilka minut. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto i podziel na cztery małe kulki ciasta. Rozciągnij lub rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągły placek.Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania górnego i dolnego. Posmaruj placek białym sosem lub śmietaną. Rozłóż na nim brokuły i posyp serem.Piecz pizze w piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie posyp pestkami granatu. Ewentualnie dodaj kiełki fasoli i liście sałaty. Smacznego!

Źródło: www.beszamel.se.pl

Rekomendowane artykuły