[Przepis] Pizza z karczochami2 min read

Składniki:

Ciasto:
  • 125 g mąki
  • 75–100 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Dodatkowo:
  • 100 g boczku
  • 1 karczoch
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka sera parmezan
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Przygotuj sos: czosnek posiekaj drobno, wymieszaj w miseczce z oliwą i koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 1 łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłej wody (nie gorącej). Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodaj do mąki, wlej pozostałą ilość wody i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za twarde, możesz dodać troszkę wody. Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Oczyść karczocha: przygotuj miskę z wodą, wciśnij do niej sok z 1 cytryny, oczyść karczocha jak najdokładniej z wierzchnich suchych liści, zostawiając jego wnętrze. Następnie odetnij 1 cm od nasady warzywa i przekrój go na pół. Aby karczoch nie ściemniał, włóż go do miski z cytryną, po chwili wyjmij go i wytnij ze środka zdrewniałe części. Następnie pokrój na mniejsze kawałki – najsmaczniejsze jest serce karczocha, czyli jego wnętrze.

Ser mozzarella pokrój w kostkę lub plastry. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, przenieś go na wałku na blachę wyłożoną papierem. Następnie posmaruj sosem z czosnkiem i koncentratem, zostawiając czyste brzegi. Na pizzy ułóż ser, plasterki pieczarek, boczek i kawałki karczocha, a następnie posyp suszonym oregano.

Pizzę piecz przez ok. 20 min w temp. 220°, do momentu aż ser się roztopi, a ciasto i karczoch zarumienią. Bazylię umyj i osusz, parmezan zetrzyj na tarce. Przed podaniem posyp świeżą bazylią i tartym parmezanem. Możesz tez polać oliwą z oliwek do smaku.

Źródło: Tesco.pl