[Przepis] Pizza z karmelizowanymi burakami i jabłkiem1 min read

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki typ 00
  • 200 ml ciepłej wody
  • opakowanie suchych drożdży
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

karmelizowane warzywa:

  • 3 małe buraki pieczone w mundurku
  • jabłko, najlepiej antonówka lub szara reneta
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki whisky
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • kilka roztartych ziaren kolendry
  • majeranek
  • 80 g szynki westfalskiej
  • 100 g sera owczego
  • 80 g parmezanu
  • rukola

Przygotwanie:

1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i z końcówką hak, włączamy wyrabianie ciasta. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i je rozciągamy na wielkość blachy (moja blacha ma wymiary około 40×40 cm). Ciasto przekładamy do wyłączonego piecyka, żeby trochę podrosło.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę dodajemy jabłko pokrojone w cząstki oraz buraka w plasterki. Dodajemy miód i alkohol, podpalamy. Gdy ogień zgaśnie doprawiamy do smaku przyprawami.

Na ciasto wykładamy ser, a następnie warzywa, posypujemy startym parmezanem na wierzch układamy szynkę. Pieczemy w 210 stopniach C na najniższym poziomie przez 15 minut. Wierzch upieczonej pizzy obficie posypujemy rukolą.

Źródło: www.przyslijprzepis.pl