[Przepis] Pizza z krewetkami

Składniki:

na 4 pizze

  • 700 g pszennej mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 – 550 zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 600 g krewetek
  • 4 szalotki
  • 400 g mozzarella, utarta
  • sos pomidorowy, podwójna porcja,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 4 łyżeczki suszonego oregano do posypania
  • 2 łyżeczki curry w proszku do posypania

Przygotowanie:

Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Wlej oliwę. Dodaj mąkę i sól. Zarób gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj sosem do pizzy, posyp bazylią i szalotką pokrojoną w cienkie krążki. Rozłóż równomiernie krewetki i posyp mozzarellą. Jeśli pieczesz pizzę na kamieniu nagrzej go przez godzinę. Ustaw piekarnik na 250ºC. Przełóż pizzę na kamień lub na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 12 minut. Wyjmij i piecz kolejne pizze. Upieczoną pizzę posyp oregano i curry, następnie pokrój radełkiem na kawałki.

Źródło: www.codojedzenia.pl