[Przepis] Pizza z kurczakiem, oliwkami i serowymi boczkami1 min read

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)

Ciasto:

  • 320 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
  • 1 – 2 łyżki kaszy mannej

Farsz:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 g startej mozzarelli
  • 200 g kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki zielonych oliwek nadziewanych łososiem Fragata Stovit
  • 50 g sera koziego

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłej wody oraz dodajemy łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Z ciasta możecie przygotować jedną większą lub dwie mniejsze, cienkie pizze. Foremkę do pizzy smaruję oliwą z oliwek, a ciasto podsypuję kaszą manną, aby było bardziej chrupiące.

Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na foremkę (u mnie okrągła specjalna do pizzy). Boki pizzy rozciągamy, nakładamy wzdłuż brzegów ok. 50-100 g mozzarelli, zwijamy wzdłuż, aby powstały serowe boczki. Następnie smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy ulubione dodatki: u mnie grillowany kurczak, kukurydza, ser kozi oraz oliwki. Na wierzch nakładamy pozostałą część mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni przez 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii, kolendry lub rukolą. Smacznego!

Źródło: www.poprostupycha.com.pl