[Przepis] Pizza z mąki ryżowej

Składniki:

  • 1,5 miarki (167 gram) mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 (7 g) opakowanie drożdży suszonych (lub 25 g świeżych)
  • 175 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszałam ze sobą za pomocą miksera. Powoli dolewałam ciepłą wodę i oliwę. Ciasto wyłożyłam na blaszkę, którą wysmarowałam oliwą i posypałam drobną kaszką kukurydzianą. Ciasto odstawiłam na 15 minut.
Wierzch pizzy wysmarowałam sosem pomidorowym, posypałam tartym serem. Na jednej połowie ułozyłam ostrą kiełbasę i listki szpinaku, druga połowa, dla Kubusia, została bez dodatków. Całość piekłam w 220 st przez 20 minut.

 

Źródło: smaczniemi.com

Rekomendowane artykuły