[Przepis] Pizza z patelni z 3 serami i kwiatami cukinii2 min read

Składniki:

2 pizze (24 cm)

na ciasto:

  • 240 g mąki (do pizzy, pszennej typ 500, a u mnie jest to pełnoziarnista orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml wody
dodatki:
  • 10 żeńskich kwiatów cukinii (z małymi cukinkami)
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli 125 g
  • 4 łyżki pokruszonej gorgonzoli, lub jeśli nie lubisz – ricotty
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 garście listków bazylii
  • opcjonalnie: szczypta papryczki chilli w płatkach 

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta, które ja robiłam ręcznie, ale możesz też je wrzucić do robota kuchennego. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Dodaj oliwę oraz wodę i wymieszaj przy pomocy widelca (lub w misie robota kuchennego), aż składniki się połączą. Przełóż na blat i chwilkę zagnieć (dosłownie 2-3 razy). Powstałe ciasto będzie jednolite i miękkie. Podziel je na 2 części, uformuj z nich kulki i zostaw pod przykryciem. 
  2. Kwiaty cukinii opłucz pod wodą. Ręką wykręć znajdujące się wewnątrz kwiatów pręciki, oderwij też kwiatki od zalążków cukinii. Zalążki cukinii pokrój na plastry lub długie paski, następnie umieść w misce, posyp solą i odstaw na 10 minut (chcemy usunąć nadmiar znajdującej się w cukinii wody). Po upływie tego czasu przepłucz cukinie pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Na kuchence rozgrzej patelnię nadającą się do piekarnika. Piekarnik ustaw na górną grzałkę na 240 stopni C. Z pierwszej kulki ciasta uformuj placek o średnicy patelni, może być wałkiem, może być dłońmi, i przełóż na patelnię. Posmaruj ciasto oliwą przy pomocy pędzelka i posyp wierzch posiekanym ząbkiem czosnku.
  4. Kulkę mozzarelli odsącz z zalewy i podziel na kawałki. Ułóż połowę mozzarelli na cieście, następnie dodaj pokruszoną gorgonzolę oraz świeżo starty parmezan (Jeżeli zdecydujesz się na ricottę, to posmaruj nią ciasto w pierwszej kolejności). Na wierzchu rozłóż połowę plasterków cukinii, połowę kwiatów cukinii oraz kilka listków bazylii. Jeżeli lubisz pikantne smaki, posyp pizzę płatkami chilli.
  5. Polej pizzę odrobiną oliwy i wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż ser się rozpuści, a brzegi pizzy przyrumienią. Wyjmij z piekarnika (uważaj, bo pizza jest bardzo gorąca), przełóż na deskę i pokrój na trójkąty. W identyczny sposób przygotuj pizzę z drugiej kulki ciasta i pozostałych składników.

Źródło: www.chilliczosnekioliwa.pl