[Przepis] Pizza z polenty z burratą i pomidorami2 min read

Składniki:

Polenta

  • 150 g polenty (może być błyskawiczna, która wymaga tylko kilku minut gotowania i mieszania)
  • 600-800 ml wody
  • trochę oliwy extra vergine
  • kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • łyżeczka suszonego majeranku, roztartego w moździerzu

Zielone pesto

  • 100 g szpinaku
  • po kilka gałązek oregano i kolendry
  • 40 g solonych migdałów
  • sok z limonki lub cytryny
  • pół łyżeczki ziołowej soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 6-8 łyżek oliwy extra vergine

Pozostałe dodatki

  • 2 pomidory malinowe
  • burrata (mozzarella też będzie OK)
  • 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody stopniowo wsyp polentę, cały czas mieszając. Gotuj, nieustannie mieszając, przez 3-4 minuty. Polenta musi wchłonąć całą wodę. Powinna stać się gęsta i lepka. Na koniec dodaj chlust oliwy i przyprawy, po czym wymieszaj.
  2. Wyłóż polentę na kamień do pizzy natłuszczony oliwą. Łyżką szybko nadaj polencie kształt okrągłego placka o w miarę jednolitej grubości (ok. 1 cm). Wygładź wierzch (nie musisz tego robić zbyt dokładnie). Odstaw, by polenta ostygła i stężała (w wersji na szybko odstawiam na godzinę, w innych przypadkach – na noc).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. W małej misie robota kuchennego Magimix* zmiksuj świeży szpinak z kolendrą, oregano i pozostałymi składnikami pesto. Miksuj do uzyskania pesto.
  5. Placek z polenty posmaruj zielonym pesto (zużywam całe), posyp Parmezanem, dodaj pomidory malinowe pokrojone w plastry i porwaną na kawałki burratę (albo mozzarellę).
  6. Wstaw pizzę do piekarnika na ok. 15-20 minut. Gotową pizzę posyp listkami oregano i skrop oliwą. Smakuje jak marzenie, polecam!

Źródło: https://www.facetikuchnia.com.pl