[Przepis] Pizza z serem pleśniowym, figami i szynką szwarcwaldzką1 min read

Składniki:

Ciasto:

  • -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • -12 g świeżych drożdży
  • -łyżeczka cukru
  • -pół łyżeczki soli
  • -1 łyżka oleju
  • -0,5- 3/4 szklanki wody

Dodatki:

  • -2 łyżki sosu pomidorowego
  • -3-4 figi
  • -1 kulka sera mozzarella
  • -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur)
  • -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka
  • -rukola
  • -oliwa po polania

Przygotowanie:

Ciasto:

Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry figi (ze skórką). Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Pizzę pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku (około 20 minut) lub tak jak ja na kamieniu do pizzy (około 8 minut). Na upieczonej pizzy układamy plasterki szynki i rukolę. Wierzch skrapiamy oliwą.

Źródło: www.mgotuje.pl