[Przepis] Szybka pizza z patelni – 4 sery2 min read

Składniki:

Szybki sos pomidorowy
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżki wrzącej wody
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 niepełne łyżki keczupu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy extra virgin
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Oregano i bazylię wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut (w tym czasie można przyszykować składniki na nadzienie i ciasto na pizzę). Dodać koncentrat, keczup, zgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku wedle uznania. Dodawać stopniowo oliwę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Szybka pizza z patelni
  • 140 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki oliwy extra virgin
  • olej do smażenia
Nadzienie 4 sery
  • ok 20 g sera pleśniowego
  • ok 30 g sera z białą pleśnią typu brie
  • ok 30 g twardego sera żółtego typu parmezan
  • ok 30 g sera mozzarella
  • kilka pomidorów suszonych

Przygotowanie:

Ser pleśniowy pokruszyć, z biała pleśnią pokroić na plasterki, parmezan i mozzarellę zetrzeć. Pomidory pokroić na paseczki.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i oliwę. Chwilę wymieszać łyżką, a następnie zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ok 3-5 minut). Jeśli będzie się kleić do rąk, można lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na kształt koła o wielkości dna patelni.

Pizzę smażyć na mocno rozgrzanym oleju pod przykryciem aż dno będzie rumiane (ok 4 minuty). Wówczas obrócić ciasto na drugą stronę. Na podpieczonej stronie rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć sery oraz pomidorki suszone. Ponownie przykryć i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty do zarumienienia spodu. Po zdjęciu na talerz, wyłożyć na wierzch rukolę i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Źródło: www.wysmakowane.pl