[Przepis] Pizza z sosem z awokado2 min read

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka ciepłego
  • 250 g mąki
  • 1 jajko – u mnie rozmiar L
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 0,5 łyżeczki soli

sos awokado:

  • 1 awokado dojrzałe i miękkie
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo:

  • 250-300 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera pleśniowego
  • trochę tartego parmezanu lub oscypka do posypania przed podaniem

PRZYGOTOWANIE:

ciasto na pizzę:

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn – wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.15 g drożdży,1 łyżeczka cukru,100 ml mleka
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.250 g mąki,1 jajko,50 g masła,0,5 łyżeczki soli
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Po wyrośnięciu, ciasto ponownie zagnieć, blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto na jeden duży placek, lub dwa mniejsze.

sos awokado:

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do malaksera.1 awokado
  • Dodaj liście bazylii, czosnek i sok z cytryny – zmiksuj razem, na koniec dodaj oliwę i zmiksuj.1 garść liści bazylii,1 ząbek czosnku,1 łyżka soku z cytryny,3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Przypraw do smaku.sól i pieprz

wykończenie:

  • Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem z awokado.
  • Posyp pokruszonym serem pleśniowym i obłóż pomidorkami.100 g sera pleśniowego,250-300 g pomidorków koktajlowych
  • Wstaw pizzę do mocno nagrzanego piekarnika (ja piekę na minimalnej temperaturze 250 stopni – grzanie od dołu – zwykle temperatura dochodzi nawet do 280 stopni).
  • Piecz aż brzegi ciasta się zrumienią i urosną.
  • Przed podaniem posyp tartym parmezanem lub oscypkiem. trochę tartego parmezanu

Źródło: https://wypiekibeaty.com.pl/