[Przepis] Pizza z ziemniakami i prosciutto

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania)
  • 135 ml wody
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • Sól
  • Dodatki:
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 4-5 plasterków prosciutto

Przygotowanie

  1. Składniki na 2 średnie pizze na cienkim cieście.

    Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza.
  2. Pod koniec wyrastania ciasta, kroimy ziemniaki na bardzo cieniutkie talarki (prawie przeźroczyste). Muszą być naprawdę cieniutkie.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę. Na cieście układamy talarki ziemniaków. Następnie skrapiamy je delikatnie oliwą, posypujemy igiełkami rozmarynu i startym parmezanem.
  4. Pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.

    Na gotowej układamy poszarpane kawałki szynki.

Źródło: www.smaker.pl