Składniki:

  • 1 kg tłuczonych ziemniaków z obiadu
  • 1 jajko
  • trochę mąki typ 650, w takiej ilości, żeby uzyskać zwartą masę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 por
  • 50 g sera gran padano lub parmezanu
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie podsmaż w garnku na oleju rzepakowym do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Do garnka dodaj passatę, sól, miód, oregano oraz śmietankę. Duś wszystko na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec połącz ze śmietanką.

Ziemniaki wymieszaj z jajkiem, solą oraz mąką. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj cienką pizzę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Białą część pora pokrój w talarki, a zieloną posiekaj drobno, następnie zanurz w soku z cytryny.

Po 10 minutach wyciągnij z piekarnika spód pizzy, posmaruj sosem pomidorowym, połóż talarki pora (biała część). Spód ponownie piecz przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Na wierzchu ma powstać delikatnie chrupiąca skorupka.

Na podpieczony spód połóż świeżo starte płatki sera, zieloną część pora, podlej miodem i oprósz czarnym pieprzem.

Źródło: www.kuchniaplus.pl