Składniki:

Ciasto (możecie użyć też innego sprawdzonego przepisu na ciasto)

  • 400 g mąki ( najlepiej typ 00)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • ok 200 ml wody ciepłej (ok 36 stopni)

Wierzch

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • 1 kulka mozzarelli
  • 150 g twarożku koziego
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek szparagów
  • 2-3 jajka

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać drożdże z ok 20-30 ml wody, szczyptą cukru i łyżką mąki – ostawić na 15 minut.

W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać, dodać oliwę, rozczyn i resztę wody, najpierw wymieszać łyżką a potem wyrobić ciasto. Mikserem ok 8 minut, ręcznie ok 10 minut.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej lekko oliwą i odstawić do ok 1,5 h do wyrośnięcia.

Botwinkę umyć, buraczki pokroić na cieniutkie plasterki, odłożyć na bok. Łodyżki i liście lekko pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać buraczki, chwilę podsmażyć, dodać czosnek, wymieszać, dodać liście i łodyżki- smaży ok 5 minut, można podlać lekko wodą i smażyć aż wyparuje, poslić, dodać sok z cytryny, odstawić.

Szparagi jeżeli są grube to obrać, cienkich nie obierać. Odłamać stwardniałe końcówki. Pokroić w plasterki albo nożem albo obieraczką do warzyw, wymieszać z łyżką oliwy i posolić.

Mozzarellę wyciągnąć z zalewy, położyć na ręczniku papierowym złożonym na 4, przykryć tak samo złożonym kawałkiem ręcznika, położyć talerz, na to coś ciężkiego – żeby mozzarella pozbyła się wody.

Ciasto do pizzy podzielić na 2 albo 3 części. Ja piekłam pizze na patelni żeliwnej i z podanych proporcji wyszły mi 3 pizze. Jak będziecie piec na większej blasze wyjdą Wam pewnie 2.

Każdą z części uformować w kulkę, i potem na stolnicy, stole wysypanym mąką rozciągać ciasto na kształt placka. Najlepiej robić to ręcznie nie wałkiem.

Piekarnik rozgrzać na maksymalną temperaturę ( ja rozgrzewam do 250). Nagrzać naczynie w którym będziecie piec – ja nie mam kamienia więc piekę na patelni żeliwnej ale może też być blacha do pieczenia.

Jak blacha, patelnia się rozgrzeje przełożyć placek, posmarować wierzch lekko oliwą i wstawić do piekarnika – piec ok 2-3 minuty, otworzyć piekarnik, rozłożyć botwinkę, szparagi, kawałki sera i twarożku, wstawić do piekarnika i piec ok 4-5 minut, aż się zaczną rumienić boki i sery. Otworzyć piekarnik, rozbić jajko i piec aż się białko zetnie.

To samo powtórzyć z resztą ciasta i składników.

Wierzch upieczonej pizzy można dodatkowo skropić oliwą.

Źródło: www.cookingforemily.pl