[Przepis] Tarta à la pizza z pomidorami według Anny Starmach1 min read

Składniki:

  • 1 kg różnych pomidorów (koktajlowe, żółte, malinowe, bawole serce)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (w składzie powinno być masło, nie margaryna)
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 rozbełtane jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mozzarellę otwórz, pozbądź się zalewy, a ser przełóż na sitko i mocno odciśnij. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody.
  2. Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciasto, zawiń brzegi tak, aby były grubsze i zatrzymywały farsz w środku.
  4. Na ciasto wyłóż ser, dodaj pomidory, tymianek, oregano, sól pieprz.
  5. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  6. Tartę włóż do piekarnika o temperaturze 220 stopni na 20–25 minut.
  7. Ser powinien się rozpuścić, a ciasto przyrumienić.
  8. Przed podaniem dodaj oliwki, bazylię i polej oliwą.

Źródło: www.aniastarmach.pl