Jej kęs kosztuje – w przeliczeniu – ponad 200 złotych, a za jeden kawałek trzeba zapłacić już ponad tysiąc złotych. Mowa o pizzy za ponad 8 tys. zł serwowanej w jednej z restauracji na Manhattanie

Lokal pod szyldem Industry Kitchen w Nowym Jorku dodał do swojej karty nowe danie w wersji deluxe. Ciasto ich pizzy, z pieca opalanego drewnem posypywane jest płatkami z 24 karatowego złota. Aby była jeszcze bardziej kosztowna, kucharz dodaje najcenniejsze składniki jak pasztet foie gras, czarny kawior i trufle. Nie może też zabraknąć pleśniowego Stilton z Wielkiej Brytanii.

Braulio Bunay, szef kuchni, powiedział, że inspiracją do jej stworzenia było zaspokojenie potrzeb ludzi z pobliskiej dzielnicy finansowej, która przyciąga bogatych z całego świata.

– Ta pizza jest ekstremalnie luksusowa. Jeśli jesteś w nastroju na wystawny posiłek, ta pizza jest właśnie dla ciebie – stwierdził Braulio Bunay.

Tę popularną na całym świecie potrawę, w tak bogatym wydaniu, trzeba zamówić z dwudniowym wyprzedzeniem.

Ta pizza ma na pewno dużo wartości, ale czy jej smak jest równie bogaty?

Źródło: life.forbes.pl