[Przepis] Bezglutenowa pizza na spodzie z ciecierzycy według Ewy Wachowicz

Składniki:

Spód do pizzy:

  • 100 gramów mąki z ciecierzycy
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki oreganoFarsz pizzy:
  • puszka pomidorów lub w sezonie 4 świeże pomidory
  • 150 g sera
  • średnia cebula
  • pół papryki czerwonej
  • kilkanaście oliwek
  • łyżeczka oregano
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • bazylia do posypania
    oliwa

    Sposób wykonania:

    Dziś propozycja na pizzę bezglutenową na spodzie z ciecierzycy. Pyszna, chrupiąca, bez ciasta drożdżowego i sera. Wyglądem i smakiem bardzo przypomina klasyczną pizzę. Spód wykonano z mąki z ciecierzycy.

    Składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Aby mąka z ciecierzycy rozpuściła się bez grudek, odstawiamy masę na kilkanaście minut i znowu mieszamy. Napuszone ciasto wlewamy na wysmarowaną olejem okrągłą formę o średnicy około 25 cm. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy z termoobiegiem przez 15 – 20 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 230 -250 st. C aż ciasto się zarumieni.

    Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone pomidory i razem z cebulką podsmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i posiekanym czosnkiem. Farsz mieszamy i dusimy do czasu aż soki odparują.

    Upieczony spód pizzy wyjmujemy z foremki kładziemy na blaszkę. Smarujemy równomiernie farszem. Na wierzch posypujemy oliwki i pokrojone w paski lub kostkę paprykę. Starkowanym serem posypujemy pizzę dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 200 st. C przez 15 – 20 minut aż całość się zarumieni i ser rozpuści.

Źródło: ewa-wachowicz.pl

Rekomendowane artykuły