[Przepis] Chaczapuri z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 2 szt jajek
  • 50 g sera cheddar
  • 100 g fety
  • 100 g ricotty
  • Pół łyżeczki soli
  • 160 g mąki pszennej typ 450
  • 80 ml wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 10 g świeżych drożdży

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy: podgrzej lekko wodę, rozpuść w niej świeże drożdże, dodaj odrobinkę cukru i mąki. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut.
  2. Zalej mąkę rozczynem, dodaj pół łyżeczki soli i zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
  3. Podsyp stolnicę mąką, przełóż ciasto i wyrabiaj je rękoma do momentu aż będzie jędrne i mięciutkie. Podziel na 2 części. Rozdrobnij widelcem fetę i ricottę. Możesz też dodać żółtego sera.
  4. Rozwałkuj placek, na środek wyłóż rozdrobnione sery i i zwiń brzegi do środka. Końcówki ciasta podwiń pod spód.
  5. Wstaw chaczapuri do piekarnika (grzanie góra-dół, 170 stopni) na ok. 10 minut – do momentu, aż brzegi się porządnie zrumienią. Wyjmij chaczapuri i wbij na środek całe jajko. Wstaw ponownie i piecz do momentu aż zauważysz, że białko się ścięło ale żółtko w dalszym ciągu jest płynne.

Źródło: www.przepisytradycyjne.pl