[Przepis] Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
  • mąka pszenna – 205g
  • drożdże suszone – 1 łyżka
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • woda – 120ml
  • oliwa – 1 łyżka
  • Sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa – 1/2 szklanki
  • cukier – 1/2 łyżeczki
  • oregano – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • szpinak baby – 2 duże garści, podsmażone na łyżeczce masła
  • sól, pieprz
  • pomidory – 1, pokrojony w plastry
  • mozzarella – 125g
  • jajko – 1 całe

Wykonanie:

W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, drożdże instant, cukier, sól i ciepłą wodę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Sos rozsmarowujemy na pizzach.

Na pizzy rozkładamy pokrwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokrojone w plastry pomidory i podsmażony na maśle (doprawiony solą i pieprzem) szpinak.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 22 minuty.

Na 10-7 minut przed zakończeniem pieczenia na środek pizzy wylewamy całe jajko. Po upieczeniu pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.

Źródło: www.pogotujmy.pl